Notícies

Catàleg d'empreses artesanes de l'Empordanet

25/10/2017

La Sala Municipal de Corçà ha acollit l’acte de presentació del primer catàleg conjunt d’empreses artesanes de cinc municipis de l’Empordanet – La Bisbal d’Empordà, Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i Ullastret- adreçat a un públic professional de diferents sectors (hostaleria, decoració, distribuïdors...) amb l’objectiu que contribueixi a generar negoci i posi en valor l’artesania com a element d’atractivitat i diferenciador del territori.

L’alcaldessa de Corçà, Carme Güell, ha donat la benvinguda als assistents en nom dels cinc municipis que formen part del Pla estratègic de desenvolupament econòmic local. Precisament, és a partir d’aquest pla que sorgeix la iniciativa de fer visibles les empreses artesanes d’aquests pobles per tal de multiplicar les oportunitats de venda obrint-se a nous públics i consolidar el sector de l’artesania, amb la ceràmica com a eix central, com a factor que singularitza el territori. Aquest catàleg és el resultat d’un treball previ d’identificació i cohesió del sector fomentant el treball en xarxa. Hi ha una aposta clara per part dels ajuntaments, que estan duent polítiques municipals, per tal de fomentar i impulsar l’artesania del territori en totes les seves vessants.

El catàleg recull un directori de 32 empreses artesanes, que inclouen 45 artesans d’arts i oficis acreditats dels cinc municipis, classificat segons el repertori de famílies d’oficis artesans del Consorci d’Artesania, Comerç i Moda de la Generalitat de Catalunya. El catàleg està disponible en quatre idiomes –català, castellà, anglès i francès-, en format digital i també imprès per ser distribuït en aquelles accions dirigides a públic professional organitzades i/o on participin els cinc municipis. Aquesta edició ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya.

El Cap de l’Àrea d’Artesania de la Generalitat de Catalunya, Xavier Villas, ha estat l’encarregat de tancar l’acte. En Xavier Villas ha explicat que aquest catàleg és una eina per consolidar, en els diferents àmbits, el sector de l’artesania millorant la seva competitivitat i valoritzant la cultura artesanal i tradicional del territori, entesa com a una activitat econòmica. Ha conclòs que aquesta iniciativa és un salt qualitatiu en el sector artesà de la zona perquè demostra que col·laborant conjuntament entre artesans, cinc municipis i vàries administracions es pot aconseguir fer conèixer l’artesania al món.

L’acte ha comptat amb una cinquantena d’assistents i ha finalitzat amb una trobada professional entre les empreses artesanes presents al catàleg i professionals de la decoració, l’hostaleria i el turisme.

 

Artesania al territori

La Bisbal d’Empordà és avui un dels centres ceràmics capdavanters de Catalunya. La ceràmica és i ha estat una de les principals activitats econòmiques dels 5 municipis, almenys des del segle XVIII (la primera notícia documental que dóna raó de l’ofici de terrisser a la Bisbal data del 1511).

Aquesta destinació es diferencia d’altres centres productors de ceràmica en el fet que la producció es troba molt diversificada; no només es produeixen articles de terrissa, sinó que existeix un sector molt important dedicat a la ceràmica aplicada a la construcció i un altre ocupat en l’elaboració de ceràmica decorativa. Tot plegat configura una població que viu al redós de la ceràmica, ja que també existeixen altres indústries que subministren primeres matèries, equipaments i maquinària a la majoria d’obradors i fàbriques del territori. En l’actualitat aquesta dedicació abraça la major part de possibilitats de fabricació, d’investigació i de comercialització dels productes ceràmics.

La Bisbal d’Empordà està declarada “Zona d’oficis singulars” vinculada a la ceràmica pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda i disposa de la marca “Ceràmica de la Bisbal” que protegeix els productes a tots els països membres de la Unió Europea per l’Agència Oficial de la Propietat Industrial.

En els 5 municipis hi ha la concentració més alta d’artesans de Catalunya, fora de l’àrea metropolitana de Barcelona. En els darrers anys hi ha hagut un creixement d’antiquaris, brocanters i empreses relacionades amb la decoració de la llar, així com d’artesans d’altres famílies d’oficis diferents a la ceràmica com ara joiers, basters, estorers, forjadors, d’art floral, etc. Actualment els artesans vinculats a la ceràmica representen el 60% del total d’artesans identificats al territori.


Notícies generades

Ràdio Capital de l'Empordà. Veu la llum el primer catàleg d'empreses artesanes de l'Empordanet - 25/10/2017

Diari de Girona. Cinc pobles de l'Empordanet editen el primer catàleg conjunt d'empreses artesanes - 26/10/2017

El Punt Avui. Els 32 artesans de la Bisbal i rodalia, junts en un catàleg - 27/10/2017

BonArt. Primer catàleg conjunt d'empreses artesanes - 27/10/2017

CCAM. Cinc municipis del Baix Empordà impulsen un catàleg conjunt d'empreses artesanes - 31/10/2017

Revista del Baix Empordà. S'edita el primer catàleg conjunt d'empreses artesanes de l'Empordanet - 15/11/2017

Diari Ara. L'Empordanet, terra d'artesans - 7/12/2017

Surt de casa Empordà. Creacions empordaneses - 19/12/2017

Informació addicional