El massís té un gran interès etnològic, tal com evidencien les nombroses feixes, pous de glaç, masies, forns d'obra, molins, camins o fonts que trobem a cada pas. Algunes de les construccions que encara romanen avui dia estan relacionades amb l'ús de l'aigua: pous, cisternes, sínies, basses, recs, aqüeductes, rescloses i mines d'aigua. D'altres revelen l'extracció i transformació de pedres i minerals, que ha deixat un important llegat de mines, jaciments mineralògics, forns de calç i forns de rajols, visibles per tot el massís.
Els boscos de les Gavarres abastien de matèries primeres activitats tan diverses com la cuita de rajols, calç i carbó, i la indústria del suro. A partir del segle XVIII l'activitat surera va esdevenir la més important al massís i, al seu entorn, més d'un miler de fàbriques dedicades a la transformació d'aquest material iniciaren la seva activitat.
Si voleu fer una ruta a peu o en bicicleta per descobrir la flora, la fauna i el patrimoni cultural que amaguen les Gavarres, contacteu amb l’equip de Vertical Emotions, una empresa d’esports de muntanya establerta a l’Empordà coneixedora de les muntanyes i d’aquesta zona, que ofereix rutes a la carta de dues, quatre o vuit hores.