Natura

Escapada a la natura al més autèntic Empordà

Descobreix el patrimoni cultural de les Gavarres

0
  • Apartats
    • Natura

Tot i presentar un relleu suau i no assolir grans alçades, aquest massís constitueix una veritable barrera física entre la plana de l'Empordanet i la de la Selva. El cim més enlairat, el Puig de la Gavarra, té 532 metres d'altitud, seguit del Puig d'Arques amb 527 metres. Al massís de les Gavarres es localitzen les suredes i els boscos de pinastre (Pinus pinaster) més importants del territori català i compta amb una interessant diversitat faunística, tot i que amb un clar predomini de les espècies forestals.

El patrimoni cultural de les Gavarres és ric i divers. Entre les restes arqueològiques més rellevants figuren més de 40 monuments funeraris, megàlits, que daten del 5.000 al 1.200 a.C. També hi trobem poblats ibers, castells, masos i molins medievals.

El patrimoni religiós compta amb restes d'esglésies preromàniques, ermites, esglésies i monestirs. Destaquen els antigues parròquies medievals, com Sant Cebrià de Lledó, Sant Cebrià dels Alls, Santa Pellaia o Sant Mateu del Montnegre, amb les esglésies al voltant de les quals s'organitzaven els masos.

El massís té un gran interès etnològic, tal com evidencien les nombroses feixes, pous de glaç, masies, forns d'obra, molins, camins o fonts que trobem a cada pas. Algunes de les construccions que encara romanen avui dia estan relacionades amb l'ús de l'aigua: pous, cisternes, sínies, basses, recs, aqüeductes, rescloses i mines d'aigua. D'altres revelen l'extracció i transformació de pedres i minerals, que ha deixat un important llegat de mines, jaciments mineralògics, forns de calç i forns de rajols, visibles per tot el massís.

Els boscos de les Gavarres abastien de matèries primeres activitats tan diverses com la cuita de rajols, calç i carbó, i la indústria del suro. A partir del segle XVIII l'activitat surera va esdevenir la més important al massís i, al seu entorn, més d'un miler de fàbriques dedicades a la transformació d'aquest material iniciaren la seva activitat.

Si voleu fer una ruta a peu o en bicicleta per descobrir la flora, la fauna i el patrimoni cultural que amaguen les Gavarres, contacteu amb l’equip de Vertical Emotions, una empresa d’esports de muntanya establerta a l’Empordà coneixedora de les muntanyes i d’aquesta zona, que ofereix rutes a la carta de dues, quatre o vuit hores. 


Si t'interessa aquesta activitat pots contactar amb l'entitat organitzadora.